Κίνδυνοι και πιθανές επιπλοκές από πλαστική επέμβαση και πώς να τα αποφύγετε

Η πλαστική χειρουργική είναι ένας δημοφιλής τρόπος για πολλούς ανθρώπους να βελτιώσουν την εμφάνισή τους στο επιθυμητό και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε ιατρική πράξη, συνοδεύεται από ορισμένους κινδύνους και πιθανές επιπλοκές. Είναι σημαντικό για όποιον σκέφτεται να κάνει κάποια πλαστική χειρουργική επέμβαση να κατανοήσει αυτούς τους κινδύνους και τις πιθανές επιπλοκές, ώστε να μπορεί να λάβει μια συνειδητή απόφαση και να προετοιμαστεί ανάλογα για τη διαδικασία. Κατανοώντας αυτούς τους κινδύνους, οι ασθενείς μπορούν να λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις και μέτρα για να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιπλοκών και να εξασφαλίσουν ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς να συμβουλεύονται έναν εξειδικευμένο και έμπειρο πλαστικό χειρουργό, να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες και να ακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες του χειρουργού τόσο πριν όσο και μετά την επέμβαση. Με τη σωστή προετοιμασία και φροντίδα, οι ασθενείς μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη της πλαστικής χειρουργικής με ελάχιστους κινδύνους.

 

Ποιοι είναι όμως οι πιο γνωστοί κίνδυνοι και οι πιθανότερες επιπλοκές που μπορούν να συμβούν στη διαδικασία μιας επέμβασης πλαστικής χειρουργικής;

πλαστικής χειρουργικής 1

Μόλυνση: Μια από τις πιο συχνές επιπλοκές της πλαστικής χειρουργικής είναι η μόλυνση. Ο κίνδυνος μόλυνσης είναι υψηλότερος σε ασθενείς που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, πάσχουν από διαβήτη ή έχουν υποβληθεί σε προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις. Για να αποφύγετε τη μόλυνση, είναι σημαντικό να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες μετεγχειρητικής φροντίδας του χειρουργού. Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση της χειρουργικής περιοχής καθαρής και στεγνής, τη λήψη των συνταγογραφούμενων αντιβιοτικών σύμφωνα με τις οδηγίες και την αποφυγή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ. Σε περίπτωση λοίμωξης, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, ερυθρότητα, οίδημα και εκκρίσεις από τη χειρουργική περιοχή.

 

Αιμάτωμα: Το αιμάτωμα ή η αιμορραγία κάτω από το δέρμα είναι μια άλλη πιθανή επιπλοκή της πλαστικής χειρουργικής. Τα αιματώματα μπορεί να εμφανιστούν εάν τα αιμοφόρα αγγεία υποστούν βλάβη κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση αίματος κάτω από το δέρμα. Για να αποφύγετε το αιμάτωμα, είναι σημαντικό να αποφύγετε οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα ή σήκωμα βαρέων αντικειμένων μετά την επέμβαση. Επίσης, θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες του χειρουργού σχετικά με τη φαρμακευτική αραίωση του αίματος και να αποφεύγετε τη λήψη οποιουδήποτε μη συνταγογραφούμενου φαρμάκου χωρίς να συμβουλευτείτε τον χειρουργό σας. Τα αιματώματα μπορεί να απαιτήσουν πρόσθετη χειρουργική επέμβαση για την αποστράγγιση του αίματος και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη του δέρματος.

 

Βλάβη των νεύρων: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί νευρική βλάβη ως αποτέλεσμα της πλαστικής χειρουργικής. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στην πληγείσα περιοχή, το οποίο μπορεί να είναι προσωρινό ή μόνιμο. Για να αποφύγετε τη νευρική βλάβη, είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν εξειδικευμένο και έμπειρο πλαστικό χειρουργό που έχει καλό ιστορικό με την επέμβαση που εξετάζετε. Επίσης, θα πρέπει να ακολουθείτε προσεκτικά τις μετεγχειρητικές οδηγίες του χειρουργού και να αποφεύγετε οποιεσδήποτε δραστηριότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόσθετη πίεση ή καταπόνηση στην πληγείσα περιοχή.

 

Ουλές: Οι ουλές είναι μια άλλη πιθανή επιπλοκή της πλαστικής χειρουργικής. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε ουλές λόγω γενετικών παραγόντων. Για να ελαχιστοποιήσετε τις ουλές, είναι σημαντικό να αποφεύγετε οποιεσδήποτε δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν πρόσθετο τραύμα στην περιοχή. Επίσης, θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες του χειρουργού για τη μετεγχειρητική φροντίδα και να χρησιμοποιείτε τυχόν θεραπείες ουλών που μπορεί να σας προτείνει.

Επιπλοκές από την αναισθησία: Η πλαστική χειρουργική συχνά απαιτεί τη χρήση αναισθησίας. Για να αποφύγετε επιπλοκές, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον χειρουργό σας για τυχόν παθήσεις που μπορεί να έχετε ή για τυχόν φάρμακα που λαμβάνετε. Επίσης, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του χειρουργού σχετικά με τη νηστεία και να αποφύγετε να φάτε ή να πιείτε οτιδήποτε πριν από την επέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργικές αντιδράσεις στην αναισθησία ή να δυσκολευτούν να αναπνεύσουν κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

 

Μη ικανοποιητικά αποτελέσματα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αποτελέσματα της πλαστικής χειρουργικής μπορεί να μην είναι τόσο ικανοποιητικά όσο ήλπιζε ο ασθενής. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν ο ασθενής έχει μη ρεαλιστικές προσδοκίες ή εάν ο χειρουργός δεν μπόρεσε να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα λόγω παραγόντων όπως ο τύπος δέρματος του ασθενούς ή οι υποκείμενες συνθήκες υγείας. Για να αποφευχθεί αυτό, είναι σημαντικό να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες και να κατανοήσετε τους περιορισμούς της διαδικασίας. Επίσης, θα πρέπει να επιλέξετε έναν εξειδικευμένο και έμπειρο πλαστικό χειρουργό και να έχετε μια διεξοδική συζήτηση μαζί του πριν από την επέμβαση. Αυτό θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι εσείς και ο χειρουργός σας συμφωνείτε με τους στόχους και τις προσδοκίες για την επέμβαση.

 

Αλλεργικές αντιδράσεις: Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να έχουν αλλεργική αντίδραση στην αναισθησία ή στα υλικά που χρησιμοποιούνται στη χειρουργική επέμβαση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα, κνίδωση ή δυσκολία στην αναπνοή. Για να το αποφύγετε αυτό, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον χειρουργό σας για τυχόν αλλεργίες που μπορεί να έχετε πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

 

Μπορεί η πλαστική χειρουργική να είναι ικανή να χαρίσει στους ασθενείς το πρόσωπο και το σώμα των ονείρων τους, ωστόσο δεν παύει να είναι χειρουργική επέμβαση και να συνοδεύεται από πιθανούς κινδύνους και επιπλοκές. Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να κάνουν μια ολοκληρωμένη συζήτηση με τον πλαστικό χειρουργό τους πριν τη διαδικασία ώστε να γνωρίζουν κάθε στάδιό της. Επίσης, είναι σημαντικό να επιλέγουν έμπειρους και αναγνωρισμένους πλαστικούς χειρουργούς ώστε να εξασφαλίσουν το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα με τις ελάχιστες πιθανές επιπλοκές.

 

Για να ενημερωθείτε περισσότερο σχετικά με τους κινδύνους και τις επιπλοκές από πλαστική επέμβαση, επικοινωνήστε μαζί μας στο 2310 488719 ή στο info@vadarli.gr και κλείστε ραντεβού  για μια συμβουλευτική συνεδρία.