Παχυσαρκία: Ο ρόλος της πλαστικής χειρουργικής μετά από βαριατρικές επεμβάσεις

παχυσαρκία 3

Η παχυσαρκία αποτελεί μια από τις μάστιγες της σύγχρονης εποχής. Πάνω από 60% των ενηλίκων Ευρωπαίων είναι παχύσαρκοι με το αντίστοιχο ποσοστό για τους Έλληνες να ανέρχεται περίπου στο 63%.Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλές σοβαρές ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, καρδιακά νοσήματα, εγκεφαλικά επεισόδια, αναπνευστικά προβλήματα, υπνική άπνοια και πολλά ακόμα. Τα παχύσαρκα άτομα που χάνουν πολλά κιλά με ειδική διατροφή και κάποια βαριατρική επέμβαση όπως ο δακτύλιος στομάχου ή το γαστρικό bypass, έρχονται αντιμέτωπα τόσο με αισθητικά όσο και με ιατρικά προβλήματα όσον αφορά το δέρμα τους.

Η απώλεια πολλών κιλών έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη χαλάρωση του δέρματος δημιουργώντας μια δυσάρεστη κατάσταση που ενοχλεί τα άτομα και τα εμποδίζει από το να απολαύσουν πλήρως τα αποτελέσματα της σκληρής τους προσπάθειας. Επιπλέον το περιττό δέρμα δημιουργεί πτυχές όπου μπορεί να εμφανιστούν δερματικές λοιμώξεις. Η χειρουργική αντιμετώπιση της περίσσειας δέρματος μετά από μαζική απώλεια βάρους από παχυσαρκία περιλαμβάνει μια πληθώρα τεχνικών και επεμβάσεων σε κάθε περιοχή του σώματος που κρίνεται απαραίτητο.

παχυσαρκία 2

Κοιλιοπλαστική

Η πιο συχνή πλαστική επέμβαση είναι η κοιλιοπλαστική. Η κοιλιοπλαστική δεν είναι μια επέμβαση για απώλεια βάρους αλλά μια επέμβαση για την αναδιαμόρφωση του σώματος με την αφαίρεση της  περίσσειας δέρματος και λίπους από την κοιλιά. Η κοιλιοπλαστική μπορεί να εφαρμοστείμεδύοτρόπους:

  • Mini κοιλιοπλαστική, είναι μικρής έκτασης επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος με το υποκείμενο λίπος από την περιοχή της κοιλιάς κάτω από τον ομφαλό.
  • Κανονική κοιλιοπλαστική, στην οποία πραγματοποιείται μια τομή μεγαλύτερης έκτασης, η οποία ωστόσο μπορεί εύκολα να κρυφτεί με το εσώρουχο ή το μαγιό. Στη διάρκεια μιας κανονικής κοιλιοπλαστικής αφαιρείται το δέρμα με το υποκείμενο λίπος από τον ομφαλό και κάτω και πραγματοποιείται σύσφιξη των μυών του κοιλιακού τοιχώματος και επαναπροσδιορισμός του ομφαλού στη νέα του φυσική θέση.

 

Άλλες συχνές χειρουργικές επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής για την αντιμετώπιση της περίσσειας δέρματοςμετά από μαζική απώλεια βάρους έιναι η  βραχιονοπλαστική και η ανόρθωση στήθους.

 

Βραχιονοπλαστική

Η βραχιονοπλαστική είναι η επέμβαση εκείνη της πλαστικής  χειρουργικής η οποία μπορεί να επαναφέρει τα μπράτσα σε φυσιολογικό μέγεθος και να απαλλάξει τις γυναίκες από τα «φτερά νυχτερίδας».  Η βραχιονοπλαστική στοχεύει στην αντιμετώπιση της χαλάρωσης του δέρματος αλλά και στη μείωση του πάχους και του περιττού λίπους που έχει συγκεντρωθεί στους βραχίονες. Όσον αφορά στην τομή αυτή γίνεται στην εσωτερική επιφάνεια και σε όλο το μήκος σχεδόν του βραχίονα.

Όταν ο βαθμός χαλάρωσης είναι μικρός και το δέρμα παρουσιάζει καλή ελαστικότητα το πρόβλημα διορθώνεται και με μια VASER λιποαναρρόφηση. Στις περιπτώσεις που ο βαθμός χαλάρωσης είναι μέτριος η βραχιονοπλαστική μπορεί να γίνει με μια μικρή τομή στο όριο της μασχάλης.

 

Ανόρθωση στήθους

Στόχος της επέμβασης της ανόρθωσης στήθους είναι η επαναφορά του σχήματος του μαστού στο επιθυμητό επίπεδο, η επαναφορά της θηλής στη σωστή θέση και η διατήρηση του όγκου του στήθους.Η κάθε γυναίκα εμφανίζει πτώση του στήθους σε διαφορετικό βαθμό γι αυτό και η τεχνική που θα χρησιμοποιήσει ο πλαστικός χειρουργός εξαρτάται από τον βαθμό της χαλάρωσης.

παχυσαρκία 1

 

Οποιαδήποτε θεραπεία ή επέμβαση καλό είναι να γίνεται μετά την παρέλευση 6 μηνών έως ενός χρόνου μετά την απώλεια κιλών, ώστε το σώμα να αναρρώσει, το βάρος του ατόμου να σταθεροποιηθεί αλλά και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στο δέρμα να ρικνωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

 

 

Για να ενημερωθείτε περισσότερο σχετικά με τη χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, επικοινωνήστε μαζί μας στο 2310 488719 ή στο info@vadarli.gr και κλείστε ραντεβού  για μια συμβουλευτική συνεδρία.