Μείωση στήθους και τι να περιμένετε μετά την επέμβαση

μείωση στήθους 2

 

Οι πλαστικές επεμβάσεις στο στήθος είναι από τις πιο δημοφιλείς της πλαστικής χειρουργικής. Παρόλο που η αυξητική ή η ανόρθωση στήθους θεωρούνται ως οι πιο κοινές, δεν είναι λίγες οι γυναίκες εκείνες που για διάφορους λόγους επιθυμούν να μικρύνουν το στήθος τους. Η μείωση στήθους, ή αλλιώς μειωτική μαστοπλαστική, χαρίζει στις γυναίκες το στήθος που επιθυμούν απαλλάσσοντάς τες από τους μεγάλους μαστούς.

 

Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται η μείωση στήθους;

Η μειωτική μαστού απευθύνεται σε γυναίκες άνω των 18 ετών που το στήθος τους :

  • Είναι υπερβολικά μεγάλο
  • Είναι δυσανάλογο και μεγάλο, κυρίως μετά από εγκυμοσύνη
  • Παρουσιάζει εμφανή ασυμμετρία
  • Δυσκολεύει ακόμα και τις πιο απλές καθημερινές διαδικασίες
  • Παρουσιάζει συχνές φλεγμονές στην υπομάστια πτυχή λόγω μεγέθους
  • Προκαλεί πόνο στον αυχένα από το βάρος
  • Προκαλεί προβλήματα στη σπονδυλική στήλη από το βάρος
  • Λόγω του βάρους αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κύφωσης
  • Προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή
  • Προκαλεί δυσκολία στην άσκηση

μείωση στήθους 3

Η επέμβαση για τη μείωση στήθους

Η επέμβαση για τη μείωση στήθους είναι διάρκειας 3-4 ωρών και μπορεί να γίνει με διάφορες τεχνικές. Ο πλαστικός χειρουργός σε συνεννόηση με την ασθενή θα αποφασίσουν για το ποιες είναι οι καταλληλότερες, με βάση τις επιθυμίες της ασθενούς, την ηλικία της, το επίπεδο των δραστηριοτήτων της, τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζει κ.α. Στη διάρκεια της επέμβασης αφαιρείται από τους μαστούς  όσο λίπος και μαζικός αδένας απαιτείται και κυρίως από την περιοχή προς τα έξω και προς τα κάτω των μαστών. Είναι η περιοχή που στατιστικά συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης κάποιας κακοήθους δυσπλασίας. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται κατά πολύ και οι πιθανότητες καρκινογένεσης στο μέλλον. Κατόπιν η θηλή επανατοποθετείται σε υψηλότερο σημείο ενώ αν χρειαστεί προσαρμόζεται και η διάμετρος της θηλαίας άλω. Η επέμβαση ολοκληρώνεται με τη συρραφή των τομών όσο πιο προσεκτικά γίνεται με σκοπό να μειωθούν στο ελάχιστο τα σημάδια  που με την πάροδο του χρόνου γίνονται λιγότερο εμφανή.

 

Τι να περιμένετε μετά την επέμβαση

Μετά από κάθε επέμβαση οι ασθενείς περνάνε από δύο φάσεις ανάρρωσης, την πρώιμη και την όψιμη φάση. Η πρώιμη διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες ενώ η όψιμη μπορεί να διαρκέσει 3-6 μήνες. Θα ξυπνήσετε με επιδέσμους στο στήθος σας αλλά και κάτι που θα καλύπτει τα ράμματα. Επίσης, θα υπάρχει κάποια επένδυση από γάζα και ένας ιατρικός στηθόδεσμος για να στηρίξει το στήθος σας και να το συμπιέσει ελαφρώς.  Η πλαστικός χειρουργός σας θα σας δώσει σχετικές οδηγίες για το πότε να αλλάζετε τους επιδέσμους και πότε μπορείτε να κάνετε ντους. Σε γενικές γραμμές, την πρώτη εβδομάδα μετά το χειρουργείο θα έχετε μέτριο πόνο στο στήθος σας και γύρω από αυτό, τον οποίο όμως μπορείτε να αντιμετωπίσετε εύκολα με φάρμακα που θα σας δώσει η γιατρός. Τις επόμενες ημέρες καλό είναι να αποφύγετε οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα και απλά να ξεκουραστείτε.

Μπορείτε να κάνετε σύντομους περιπάτους και να τρώτε υγιεινές τροφές και να πίνετε άφθονο νερό. Θα χρειαστεί να κοιμάστε ανάσκελα για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες.  Δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεστε επίσης χαμηλή ενέργεια και λίγη μελαγχολία μετά το χειρουργείο. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να επεξεργαστεί τα συναισθήματα που έρχονται μετά από μια τέτοια αλλαγή. Σε περίπου τρεις εβδομάδες θα έχουν φύγει σχεδόν όλοι οι μώλωπες και θα έχει υποχωρήσει μεγάλο μέρος του πρηξίματος. Οι τομές σας μπορεί να φαίνονται ροζ ή καφέ και μπορεί να τις αισθάνεστε ακόμα ευαίσθητες και σφιχτές στο άγγιγμα. Με την έγκριση του γιατρού σας, μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε περισσότερες δραστηριότητες σε αυτό το σημείο.

Στην όψιμη φάση της ανάρρωσης μπορείτε να αρχίσετε να επανέρχεστε στο φυσιολογικό. Καθώς ξεκινάτε εκ νέου τις δραστηριότητες, δώστε στον εαυτό σας χρόνο να αποκτήσει αντοχή. Ξεκινήστε με περπάτημα ή ποδηλασία χαμηλής έντασης. Επίσης, συστήνεται να φοράτε υποστηρικτικό σουτιέν όταν γυμνάζεστε για πρώτη φορά μετά την επέμβαση για τη μείωση στήθους. Ενδεχόμενο μούδιασμα κατά μήκος των πλευρών του στήθους σας ή των θηλών σας μπορεί να είναι φυσιολογικό και πιθανότατα θα βελτιωθεί κατά τους επόμενους μήνες, αν και μερικές φορές το μούδιασμα μπορεί να είναι μόνιμο. Ενώ το πρήξιμο μπορεί να υποχωρήσει μετά τους πρώτους μήνες, οι ουλές από τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να χρειαστούν σχεδόν ένα χρόνο για να ξεθωριάσουν και να μαλακώσουν εντελώς.

μείωση στήθους 1

Για να ενημερωθείτε περισσότερο σχετικά με τη μείωση στήθους επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα  στο +306944536344 ή στο info@vadarli.gr και κλείστε ραντεβού  για μια συμβουλευτική συνεδρία.