Οι σωστές θέσεις ύπνου μετά από πλαστική χειρουργική επέμβαση

θέσεις ύπνου cover

Οι σωστές θέσεις ύπνου μετά από πλαστική χειρουργική επέμβαση

Η ανάρρωση από μια πλαστική χειρουργική επέμβαση δεν περιλαμβάνει μόνο την φροντίδα του χειρουργού μετεγχειρητικά αλλά απαιτεί την τήρηση συγκεκριμένων οδηγιών προκειμένου ο ασθενής να απολαύσει στο μέγιστο τα αποτελέσματα. Η επούλωση μετά το χειρουργείο επηρεάζεται σημαντικά από τον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς διαχειρίζονται την ανάρρωσή τους στο σπίτι, ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο κοιμούνται. Οι σωστές θέσεις ύπνου είναι πολύ σημαντικές, όχι μόνο για την άνεση του ασθενή αλλά και για την ταχύτερη επούλωση, τη μείωση του οιδήματος και την προστασία των χειρουργημένων περιοχών από την πίεση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα αποτελέσματα.

 

Η επαρκής ανάπαυση ενός ασθενούς είναι πολύ σημαντική για την ανάρρωση μετά από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα αυτοεπιδιορθώνεται: αυξάνεται η ροή του αίματος στους μύες, οι ιστοί αναπτύσσονται και επιδιορθώνονται και απελευθερώνονται σημαντικές ορμόνες. Ως εκ τούτου, η διατήρηση της σωστής θέσης ύπνου μετά την επέμβαση όχι μόνο εξασφαλίζει άνεση, αλλά και αποτρέπει τυχόν αδικαιολόγητη πίεση στα προσφάτως χειρουργημένα σημεία, συμβάλλει στη διαχείριση του οιδήματος και διατηρεί ακέραια τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης.

 

Ποιες είναι οι σωστές θέσεις ύπνου μετά από πλαστική χειρουργική επέμβαση;

 

Χειρουργικές επεμβάσεις στο πρόσωπο

Μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στο πρόσωπο, όπως λίφτινγκ ή επεμβάσεις στα βλέφαρα όπως βλεφαροσπλαστική ή ανόρθωση βλεφάρων, είναι σημαντικό το κεφάλι να διατηρείται πιο ψηλά από το επίπεδο της καρδιάς. Αυτή η διαφορά ύψους συμβάλλει στη μείωση του πρηξίματος και μειώνει την πιθανότητα αιμορραγίας και συσσώρευσης υγρών στο χειρουργημένο σημείο. Πώς να το πετύχετε;

 • Χρησιμοποιήστε ένα κρεβάτι με ανάκλιση, ιδανικά σε γωνία 30 – 45 μοιρών.
 • Σε περίπτωση που το κρεβάτι δεν διαθέτει ανάκλιση, μπορείτε να δημιουργήσετε μια σταθερή κλίση χρησιμοποιώντας διάφορα μαξιλάρια σε διάταξη. Ειδικά μαξιλάρια, όπως τα μαξιλάρια σφήνας ή τα μαξιλάρια λαιμού που χρησιμοποιούνται συνήθως για ταξίδια, μπορούν να προσφέρουν πρόσθετη στήριξη και να βοηθήσουν να διατηρήσετε το κεφάλι στην κατάλληλη θέση, χωρίς να κυλήσει.

 

Χειρουργικές επεμβάσεις στο στήθος

Η φροντίδα μετά τη χειρουργική επέμβαση του μαστού (για παράδειγμα αύξηση με ενθέματα, ανόρθωση, μείωση κ.α) είναι πολύ σημαντική για να διασφαλιστεί το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα. Η καλύτερη θέση ύπνου μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στο στήθος είναι ανάσκελα:

 • Όπως και στις επεμβάσεις στο πρόσωπο, χρησιμοποιήστε μαξιλάρια ή μια σφήνα για να κρατήσετε το άνω μέρος του σώματός σας πιο ψηλά από το επίπεδο της καρδιάς. Αυτή η θέση ανακουφίζει την πίεση στο στήθος και βοηθά στη μείωση του πρηξίματος.
 • Είναι σημαντικό να αποφεύγετε να κοιμάστε μπρούμητα ή στο πλάι. Η πίεση στο στήθος μπορεί αφενός να είναι επώδυνη αφετέρου μπορεί να μετατοπίσει τα ενθέματα ή να ασκήσει πίεση στις τομές, δυσκολεύοντας την επούλωση.

θέσεις ύπνου woman sleeping

Χειρουργικές επεμβάσεις στο σώμα

Η ανάρρωση από χειρουργικές επεμβάσεις στο σώμα, όπως η κοιλιοπλαστική ή η λιποαναρρόφηση, απαιτεί προσοχή στον ύπνο ώστε να αποφεύγεται η πίεση στις χειρουργημένες περιοχές.

 • Για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε κοιλιοπλαστική συνιστάται να κοιμούνται σε ημι-ξαπλωμένη θέση. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση μαξιλαριών που στηρίζουν την πλάτη στο κρεβάτι, δημιουργώντας μια ελαφριά γωνία που εμποδίζει να ξαπλώνετε σε επίπεδη θέση. Αυτή η θέση μειώνει την ένταση στις τομές και μπορεί να απαλύνει τον πόνο κατά την ορθοστασία ή το κάθισμα.
 • Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγεται ο ύπνος μπρούμητα ή στα πλάγια.

 

Brazilian Butt Lift

Το Brazilian Butt Lift απαιτεί συγκεκριμένη φροντίδα, επειδή το λίπος πρέπει να σταθεροποιηθεί χωρίς παρεμβολές:

 • Οι ασθενείς δεν πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα για να μην ασκείται πίεση στους γλουτούς. Συστήνεται οι ασθενείς να κοιμούνται μπρούμητα ή στο πλάι.
 • Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη θέση σας στον ύπνο ώστε να μην μπορείτε να γυρίσετε ανάσκελα.

 

Τι να προσέξετε στις θέσεις ύπνου μετά από πλαστική χειρουργική επέμβαση

 • Διαμορφώστε τον χώρο ύπνου σας με αρκετά μαξιλάρια πριν από την επέμβαση, ώστε να είναι έτοιμος όταν επιστρέψετε στο σπίτι.
 • Τηρήστε αυστηρά τις οδηγίες του χειρουργού σας, καθώς οι ατομικές σας ανάγκες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της χειρουργικής επέμβασης που πραγματοποιήθηκε.
 • Μην κοιμάστε σε θέσεις που δεν συνιστώνται από τον χειρουργό σας, καθώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τα αποτελέσματα της επέμβασης.
 • Βεβαιωθείτε ότι η θέση ύπνου δεν προκαλεί πρόσθετο πόνο ή δυσφορία, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου και την ανάρρωση.

 

Οι σωστές θέσεις ύπνου μετά από πλαστική χειρουργική επέμβαση μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ταχύτητα και την ποιότητα της ανάρρωσης των ασθενών. Κάθε είδος χειρουργικής επέμβασης έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων και την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών. Οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του χειρουργού τους και να προσαρμόζουν τις θέσεις στον ύπνο τους για να διευκολύνουν τη διαδικασία της ανάρρωσής τους.

 

Για να ενημερωθείτε περισσότερο σχετικά με τις σωστές θέσεις ύπνου μετά από πλαστική χειρουργική επέμβαση, επικοινωνήστε μαζί μας στο 2310 488719 ή στο info@vadarli.gr και κλείστε ραντεβού για μια συμβουλευτική συνεδρία.