Κοιλιοπλαστική και Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI): τι πρέπει να γνωρίζετε

κοιλιοπλαστική 2

Η κοιλιοπλαστική είναι μια επέμβαση αισθητικής χειρουργικής που αποσκοπεί στην αφαίρεση του περιττού δέρματος και λίπους από την περιοχή της κοιλιάς, καθώς και στη σύσφιξη των κοιλιακών μυών. Αυτή η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αλλάξει τη ζωή πολλών ατόμων, βοηθώντας στην αποκατάσταση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησής τους. Ωστόσο, η κοιλιοπλαστική δεν είναι μια επέμβαση για απώλεια βάρους αλλά μια επέμβαση για την αναδιαμόρφωση του σώματος με την αφαίρεση της  περίσσειας δέρματος και λίπους από την κοιλιά. Για το λόγο αυτό η κοιλιοπλαστική δεν ενδείκνυται για υπέρβαρα άτομα αλλά για άτομα με φυσιολογικό βάρος.

 

Γιατί ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι τόσο σημαντικός για την κοιλιοπλαστική;

Ο δείκτης μάζας σώματος είναι ένας δείκτης μέτρησης του σωματικού λίπους με βάση το ύψος και το βάρος ενός ατόμου. Αποτελεί επίσης μια σημαντική παράμετρο για την κοιλιοπλαστική, επειδή ένας υψηλός δείκτης μάζας σώματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών από την χειρουργική επέμβαση και την αναισθησία. Ασθενείς με ΔΜΣ 40 ή μεγαλύτερο δεν είναι κατάλληλοι για κοιλιοπλαστικοί. Όταν ένας ασθενής έχει ΔΜΣ μεταξύ 30 και 40, θα ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες για να καθοριστεί εάν είναι κατάλληλος υποψήφιος για την επέμβαση της κοιλιοπλαστικής.

κοιλιοπλαστική 3

Η επέμβαση της κοιλιοπλαστικής

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης πραγματοποιείται μια τομή μεγαλύτερης έκτασης, η οποία ωστόσο μπορεί εύκολα να κρυφτεί με το εσώρουχο ή το μαγιό. Στη διάρκεια μιας κανονικής κοιλιοπλαστικής αφαιρείται το δέρμα με το υποκείμενο λίπος από τον ομφαλό και κάτω όπως επίσης και τυχόν ουλές ή ραγάδες. Επίσης, πραγματοποιείται σύσφιξη των μυών του κοιλιακού τοιχώματος και επαναπροσδιορισμός του ομφαλού στην νέα του φυσική θέση. Η κανονική κοιλιοπλαστική συνδυάζεται και με λιποαναρρόφηση για ένα ολοκληρωμένο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η επέμβαση:

  • μπορεί να διαρκέσει 2-4 ώρες
  • γίνεται με γενική αναισθησία
  • η νοσηλεία διαρκεί μια ημέρα.

Για να διασφαλιστεί η επιτυχία μιας επέμβασης κοιλιοπλαστικής, συνιστάται στους ασθενείς να διατηρούν έναν υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να κάνουν προσπάθειες να φτάσουν σε ένα υγιές βάρος πριν υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Ένας υγιής ΔΜΣ κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 18,5 και 24,9. Διατηρώντας ένα υγιές βάρος, οι ασθενείς μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών και να βελτιώσουν το συνολικό αποτέλεσμα της επέμβασης.

Εκτός του ότι επηρεάζει το αποτέλεσμα της επέμβασης, ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι επίσης σημαντικός παράγοντας σε ότι αφορά την ασφάλεια του ασθενούς τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την επέμβαση. Οι υψηλότεροι ΔΜΣ συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, όπως θρόμβοι αίματος, λοιμώξεις και ζητήματα που σχετίζονται με την αναισθησία.

Πιο συγκεκριμένα, οι ασθενείς με ΔΜΣ 30 έως 40 ανήκουν στην γκρίζα ζώνη έχοντας  σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο για:

  • Απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
  • Συγκέντρωση υγρών στην κοιλιά
  • Θρόμβους αίματος
  • Μετεγχειρητική πνευμονία
  • Διάσπαση τραύματος
  • Προβλήματα επούλωσης του τραύματος
  • Λοιμώξεις.

κοιλιοπλαστική

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν υποβληθείτε σε επέμβαση κοιλιοπλαστικής. Οι ασθενείς θα πρέπει να συνεργάζονται στενά με τον πλαστικό χειρουργό τους για να διασφαλίσουν ότι έχουν έναν υγιή ΔΜΣ πριν από την επέμβαση αλλά και να τον διατηρήσουν και μετά την επέμβαση, ώστε να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και να ελαχιστοποιήσουν τυχόν κινδύνους.

 

Για να ενημερωθείτε περισσότερο σχετικά με την κοιλιοπλαστική, επικοινωνήστε μαζί μας στο 2310 488719 ή στο info@vadarli.gr και κλείστε ραντεβού  για μια συμβουλευτική συνεδρία.