Κάπνισμα και ανάρρωση από επέμβαση αισθητικής πλαστικής χειρουργικής

κάπνισμα 2

Πώς μπορεί να επηρεάσει το κάπνισμα την ανάρρωση από επέμβαση αισθητικής πλαστικής χειρουργικής;

Η πλαστική χειρουργική έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής για όσους επιθυμούν να βελτιώσουν την εμφάνισή τους. Είτε πρόκειται για λίφτινγκ προσώπου, κοιλιοπλαστική, λιποαναρρόφηση, μειωτική ή αυξητική στήθους, οι επεμβάσεις αυτές μπορούν να προσφέρουν θεαματικά αποτελέσματα. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς μπορεί να μην γνωρίζουν τις σημαντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει το κάπνισμα στη διαδικασία επούλωσης και ανάρρωσης. Σε αυτό το άρθρο θα διερευνήσουμε πώς το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει την ανάρρωση από τις επεμβάσεις της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής και γιατί είναι ζωτικής σημασίας να διακόψετε το κάπνισμα πριν και μετά την πραγματοποίηση επεμβάσεων.

 

Κάπνισμα και επούλωση

Το κάπνισμα και οι βλαβερές επιπτώσεις του στην υγεία είναι γνωστές ωστόσο αυτό που δεν έχει επισημανθεί αρκετά είναι ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει την διαδικασία επούλωσης και ανάρρωσης μετά από μια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής. Για ποιους λόγους το κάπνισμα μπορεί να είναι επιζήμιο στην επούλωση και ανάρρωση;

  • Μειωμένη ροή αίματος: Η νικοτίνη είναι αγγειοσυσπαστική ουσία που σημαίνει ότι μειώνει την διάμετρο των αιμοφόρων αγγείων άρα και την ροή του αίματος στην χειρουργημένη περιοχή.
  • Μείωση οξυγόνου: Το μονοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει στο τσιγάρο είναι τοξικό και ανταγωνίζεται το οξυγόνο καθώς προσκολλάται περισσότερο στην αιμοσφαιρίνη, τον κύριο μεταφορέα του οξυγόνου, εμποδίζοντας έτσι την μεταφορά του στους ιστούς.

Ο συνδυασμός αυτών των δυο μηχανισμών, της αγγειοσύσπασης και της μείωσης του οξυγόνου προκαλούν την μειωμένη οξυγόνωση των ιστών με αποτέλεσμα να αυξάνεται πολύ η πιθανότητα επιπλοκών όπως ισχαιμία με νεκρώσεις δέρματος και λίπους, φλεγμονές, διάσπαση του τραύματος, συλλογή υγρού κ.α.

κάπνισμα 1

 

Πλαστικές επεμβάσεις και κάπνισμα

Οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της επέμβασης:

  • Λίφτινγκ προσώπου: Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένο οίδημα, μώλωπες και νεκρώσεις του δέρματος μετά από ένα λίφτινγκ προσώπου και λαιμού.
  • Κοιλιοπλαστική: Οι ασθενείς που καπνίζουν μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές όπως κακή επούλωση των τραυμάτων, συλλογή υγρού κάτω από το δέρμα, νέκρωση του δέρματος, φλεγμονή και έντονες μετεγχειρητικές ουλές μετά από μια κοιλιοπλαστική.
  • Αυξητική στήθους: Το κάπνισμα μπορεί να καθυστερήσει την επούλωση του σημείου της τομής και να αυξήσει τον κίνδυνο διάσπασης του τραύματος και εμφάνισης του ενθέματος.
  • Ρινοπλαστική: Οι καπνιστές ενδέχεται να εμφανίσουν καθυστερημένη μείωση του οιδήματος στη ρινική περιοχή, με αποτέλεσμα η μετεγχειρητική δυσφορία να υπάρχει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Γιατί είναι σημαντική η διακοπή του καπνίσματος

Γενικά πριν από μια επέμβαση αισθητικής πλαστικής χειρουργικής συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος για ένα μήνα πριν και τρεις μήνες μετά το χειρουργείο. Αυτό είναι σημαντικό για πολλούς λόγους:

  • Καλύτερη επούλωση: Η διακοπή του καπνίσματος οδηγεί σε βελτίωση της ροής του αίματος, της οξυγόνωσης των ιστών και των δυνατοτήτων επούλωσης των τραυμάτων, γεγονός που μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών.
  • Μειωμένος κίνδυνος μόλυνσης: η διακοπή του καπνίσματος ενισχύει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις.
  • Γρηγορότερη ανάρρωση: Οι μη καπνιστές έχουν συντομότερους χρόνους ανάρρωσης, επιτρέποντάς τους να απολαμβάνουν τα αποτελέσματα της πλαστικής χειρουργικής τους νωρίτερα σε σχέση με τους καπνιστές.
  • Καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα: Ένας υγιεινός τρόπος ζωής χωρίς κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα.

κάπνισμα 3

Οι ασθενείς που σκοπεύουν να υποβληθούν σε μια επέμβαση αισθητικής πλαστικής χειρουργικής θα πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα για κάποιο χρονικό διάστημα πριν και μετά από την επέμβαση τους ή καλύτερα για όλη τη ζωή τους γιατί το χειρουργείο είναι μια καλή ευκαιρία για διακοπή του καπνίσματος.

 

Για να ενημερωθείτε περισσότερο, επικοινωνήστε μαζί μας στο 2310 488719 ή στο info@vadarli.gr και κλείστε ραντεβού  για μια συμβουλευτική συνεδρία.