Θεραπεία της τριχόπτωσης με εξωσώματα

θεραπεία της τριχόπτωσης cover

Θεραπεία της τριχόπτωσης με εξωσώματα

Η τριχόπτωση και η αραίωση των μαλλιών είναι συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνδρες και πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Οι καταστάσεις αυτές επηρεάζουν τόσο την εξωτερική εμφάνιση όσο και την αυτοπεποίθηση όσων έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρή τριχόπτωση. Οι παραδοσιακές θεραπείες αντιμετώπισης μπορεί να κυμαίνονται από φάρμακα που εφαρμόζονται τοπικά έως  και χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν φέρει στο προσκήνιο μια νέα, πολλά υποσχόμενη θεραπεία: τα εξωσώματα.

 

Τι είναι τα εξωσώματα;

Τα εξωσώματα είναι μικροσκοπικά εξωκυτταρικά κυστίδια, διαμέτρου περίπου 30-150 nm, που απελευθερώνονται από τα κύτταρα στο περιβάλλον. Αρχικά θεωρούνταν ότι είναι κυτταρικά απόβλητα, αλλά σήμερα θεωρούνται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη διακυτταρική επικοινωνία. Τα εξωσώματα περιέχουν βιομόρια συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, αυξητικών παραγόντων, λιπιδίων και νουκλεϊκών οξέων όπως αγγελιοφόρο-RNA, (mRNA) και μικρο-RNA (miRNA). Λειτουργούν ως αγγελιοφόροι από τα βλαστοκύτταρα σε άλλα κύτταρα επηρεάζοντας με τον τρόπο αυτό τον κύκλο εργασιών των κυττάρων.

Τα εξωσώματα ανακτώνται από Μεσεγχυματικά Βλαστοκύτταρα (MSCs). Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα συλλέγονται από συναινούντες δότες και υποβάλλονται σε συνθετική επεξεργασία σε εργαστήριο σύμφωνα με αυστηρά πρωτόκολλα.

 

Θεραπεία της τριχόπτωσης με εξωσώματα

Η θεραπεία εξωσωμάτων για την τριχόπτωση χρησιμοποιεί αυτά τα ισχυρά κυστίδια για την τόνωση των θυλάκων της τρίχας, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη και καταπολεμώντας την αραίωση των μαλλιών. Τα εξωσώματα που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη θεραπεία προέρχονται συνήθως από μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα (MSCs). Αυτά τα εξωσώματα που προέρχονται από MSC είναι πλούσια σε αυξητικούς παράγοντες και πρωτεΐνες που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των θυλάκων της τρίχας και την υγεία του τριχωτού της κεφαλής.

Ο μηχανισμός μέσω του οποίου η θεραπεία με εξωσώματα ενισχύει την ανάπτυξη των μαλλιών περιλαμβάνει την παράδοση μοριακών σημάτων που ενθαρρύνουν τα τριχοθυλάκια να μετατοπιστούν από την τελογενή φάση (φάση ανάπαυσης κατά την οποία το τριχοθυλάκιο δεν παράγει τρίχα) πίσω στην αναγενή φάση (η περίοδος κατά την οποία η τρίχα σχηματίζεται και μεγαλώνει). Τα εξωσώματα μπορούν επίσης να μειώσουν τη φλεγμονή στο τριχωτό της κεφαλής, η οποία συχνά ευθύνεται για καταστάσεις τριχόπτωσης όπως η γυροειδής αλωπεκία και η ανδρογενετική αλωπεκία.

θεραπεία της τριχόπτωσης woman with long hair

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία της τριχόπτωσης με εξωσώματα

Η θεραπεία εξωσωμάτων είναι μια μη χειρουργική, ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που διενεργείται στο ιατρείο. Αρχικά πραγματοποιείται ενδελεχής αξιολόγηση του τριχωτού της κεφαλής και λήψη του ιατρικού ιστορικού για να καθοριστεί εάν ο ασθενής είναι κατάλληλος υποψήφιος για θεραπεία με εξωσώματα. Στη συνέχεια η περιοχή του τριχωτού της κεφαλής καθαρίζεται και εφαρμόζεται αναισθησία προκειμένου ο ασθενής να παραμένει άνετος και ήρεμος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Στο επόμενο στάδιο τα εξωσώματα εισάγονται στο τριχωτό της κεφαλής με την διαδικασία του μικροβελονισμού, στοχεύοντας με ακρίβεια τις περιοχές αραίωσης και τριχόπτωσης. Μετά τη θεραπεία, οι ασθενείς ενδέχεται να εμφανίσουν ήπια δυσφορία ή πρήξιμο, τα οποία είναι αναμενόμενα και συνήθως υποχωρούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο χρόνος ανάρρωσης από τη θεραπεία είναι σύντομος και οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επανέλθουν στις συνήθεις δραστηριότητές τους σχεδόν αμέσως.

 

Αποτελέσματα και διάρκεια

Οι ασθενείς που επιλέγουν τη θεραπεία εξωσωμάτων για την τριχόπτωση βλέπουν τα αποτελέσματα της θεραπείας μέσα σε λίγες εβδομάδες έως κάποιους μήνες μετά τη διαδικασία. Η θεραπεία με εξωσώματα οδηγεί σε αισθητή αναγέννηση των μαλλιών, μείωση της αραίωσης των μαλλιών και πιο πυκνά μαλλιά. Τα αποτελέσματα είναι προοδευτικά και βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι θύλακες των τριχών ανταποκρίνονται στα σήματα ανάπτυξης.

Η διάρκεια των αποτελεσμάτων της θεραπείας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τους παράγοντες που ευθύνονται για την τριχόπτωση, όπως η υποκείμενη αιτία της τριχόπτωσης, η ηλικία του ασθενούς και η γενικότερη κατάσταση υγείας του ασθενούς. Ενώ κάποιοι ασθενείς μπορεί να απολαμβάνουν μεγαλύτερη διάρκεια στα αποτελέσματα της θεραπείας ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες για τη συντήρηση των αποτελεσμάτων.

 

Οφέλη της θεραπείας εξωσωμάτων για την τριχόπτωση

  • Σε αντίθεση με τη χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών, η θεραπεία με εξωσώματα δεν περιλαμβάνει τομές ή σημαντικό χρόνο ανάρρωσης, καθιστώντας την ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν λιγότερο επεμβατικές λύσεις.
  • Η θεραπεία χρησιμοποιεί βιολογικούς μηχανισμούς για τη φυσική τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών και έχει ως αποτέλεσμα πιο υγιή, πιο πυκνά μαλλιά χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών ή φαρμάκων.
  • Καθώς τα εξωσώματα προέρχονται από βλαστοκύτταρα και είναι φυσικά, υπάρχει μικρότερος κίνδυνος απόρριψης ή σοβαρών παρενεργειών.
  • Οι ασθενείς μπορούν συνήθως να επιστρέψουν αμέσως στις καθημερινές τους συνήθειες, χωρίς να απαιτείται παρατεταμένη περίοδος ανάρρωσης.

 

Ιδανικοί υποψήφιοι για θεραπεία με εξωσώματα

Ιδανικοί υποψήφιοι για τη θεραπεία με εξώσωμα είναι τα άτομα που αντιμετωπίζουν αραίωση ή τριχόπτωση και προτιμούν μια μη χειρουργική προσέγγιση. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για άτομα με:

  • Ανδρογενετική αλωπεκία σε αρχικό στάδιο
  • Αραίωση μαλλιών λόγω ορμονικών αλλαγών ή περιβαλλοντικών παραγόντων
  • Ορισμένους τύπους γυροειδούς αλωπεκίας
  • Όσοι αναζητούν συμπληρωματικές θεραπείες για να ενισχύσουν τα αποτελέσματα άλλων θεραπειών για την τριχόπτωση

 

Η θεραπεία της τριχόπτωσης με εξωσώματα αποτελεί σημαντική πρόοδο, προσφέροντας μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση για όσους επιθυμούν να αποκαταστήσουν την πυκνότητα και το πάχος των μαλλιών χωρίς χειρουργική επέμβαση. Αξιοποιώντας τις φυσικές αναγεννητικές ικανότητες των εξωσωμάτων, η θεραπεία αυτή παρέχει μια νέα προσέγγιση για την καταπολέμηση της αραίωσης και της απώλειας μαλλιών, παρέχοντας ουσιαστικές βελτιώσεις στην υγεία και την εμφάνιση των μαλλιών.

 

Για να ενημερωθείτε περισσότερο σχετικά με θεραπεία της τριχόπτωσης με εξωσώματα, επικοινωνήστε μαζί μας στο 2310 488719 ή στο info@vadarli.gr και κλείστε ραντεβού για μια συμβουλευτική συνεδρία.