Εισολκή θηλών και πώς να την αντιμετωπίσετε

Εισολκή θηλών εξωφυλλο

 

Ως εισολκή των θηλών των μαστών χαρακτηρίζεται η κατάσταση κατά την οποία η θηλή αντί να προβάλλει προς τα έξω στον μαστό αντιθέτως είναι στραμμένη προς τα μέσα. Η εισολκή θηλών είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι άνδρες είναι όμως μεγαλύτερο πρόβλημα για τις γυναίκες λόγω του θηλασμού. Η εισολκή θηλών δεν αποτελεί μόνο αισθητικό πρόβλημα αλλά και λειτουργικό. Πολλές γυναίκες με εισολκή θηλών αδυνατούν να θηλάσουν τα παιδιά τους μετά τον τοκετό. Η πλαστική χειρουργική μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, προσφέροντας στις γυναίκες άρτιους μαστούς αισθητικά αλλά και λειτουργικά.

Εισολκή θηλών αγαλμα

 

Μια φυσιολογική θηλή έχει διάμετρο περίπου 1 έως 1,5 cm και προβάλλει από τη θηλαία άλω κατά 0,5 έως 1,5 cm. Όταν η θηλή παρουσιάζει εισολκή αυτό σημαίνει ότι είτε είναι επίπεδη είτε βυθίζεται προς τα μέσα και συνήθως δεν αντιδρά σε κανέναν ερεθισμό. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες παρά το γεγονός ότι η θηλή έχει εισολκή, όταν ερεθιστεί προβάλλει προς τα έξω όπως κάθε φυσιολογική θηλή. Το πρόβλημα της εισολκής μπορεί να αφορά είτε τον έναν είτε και τους δύο μαστούς .

Ταξινόμηση της εισολκής θηλών

Η εισολκή μπορεί να ταξινομηθεί σε 3 βαθμούς, ανάλογα με τη σοβαρότητά της.
1ος βαθμός: όταν η θηλή ή οι θηλές είναι επίπεδες ή παρουσιάζουν ήπια εισολκή. Συνήθως προβάλλουν προς τα έξω χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία μετά από ερεθισμό ή έλξη. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν δημιουργούν προβλήματα στον θηλασμό.
2ος βαθμός: όταν η θηλή χρειάζεται πίεση για να εξέλθει αλλά με τον τερματισμό της πίεσης βυθίζεται και πάλι σε εισολκή. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο θηλασμός είναι δυνατός αλλά με τη χρήση θήλαστρου.
3ος βαθμός: όταν η θηλή βρίσκεται μόνιμα σε εισολκή και δεν προβάλλει με καμία πίεση. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο θηλασμός δεν είναι δυνατός.

Τα αίτια δημιουργίας της εισολκής θηλών

Η εισολκή θηλών μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, οι σημαντικότεροι από τους οποίους είναι:
• Εκ γενετής
• Ο θηλασμός μετά από επανειλημμένες εγκυμοσύνες
• Μαστίτιδες
• Φυματίωση
• Παλαιότεροι τραυματισμοί στον μαστό
• Παλαιότερες χειρουργικές επεμβάσεις στον μαστό
• Απότομη και σημαντική απώλεια βάρους.
Όταν η εισολκή εμφανίζεται ξαφνικά και στον ένα μόνο από τους δυο μαστούς, είναι σημαντική η άμεση επίσκεψη σε γιατρό καθώς μπορεί να είναι ένδειξη ύπαρξης κακοήθους όγκου.

Εισολκή θηλών μωρο θηλαζει

Οι τρόποι αντιμετώπισης της εισολκής θηλών

Η εισολκή των θηλών μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση. Η τεχνική διαφέρει ανάλογα με τον βαθμό στον οποίο κατατάσσεται. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για επέμβαση η οποία:
• γίνεται με τοπική αναισθησία,
• διαρκεί περίπου 30-40 λεπτά
• δεν απαιτεί παραμονή στην κλινική
• είναι ανώδυνη
• η επάνοδος στην καθημερινότητα είναι άμεση.
Τα ράμματα που συγκρατούν τη θηλή στη νέα της θέση αφαιρούνται μετά από 2-3 εβδομάδες ενώ η πλήρης αποθεραπεία επιτυγχάνεται μετά από περίπου 4 εβδομάδες. Σε αυτό το διάστημα όμως η ασθενής μπορεί να έχει μια απόλυτα φυσιολογική καθημερινότητα.

μείωση στήθους-woman-beach

Τα αποτελέσματα της επέμβασης για την αντιμετώπιση της εισολκής θηλών είναι μόνιμα ενώ ο θηλασμός δεν εμποδίζεται στις εισολκές 1ου και 2ου βαθμού. Αντιθέτως στην εισολκή 3ου βαθμού ο θηλασμός δεν είναι δυνατός. Αυτό ωστόσο δεν αποτελεί αποτέλεσμα του χειρουργείου αλλά μια κατάσταση που υφίσταται έτσι και αλλιώς.

Για να ενημερωθείτε περισσότερο σχετικά με την εισολκή θηλών και πώς να την αντιμετωπίσετε επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα στο 2310 488719 ή στο info@vadarli.gr και κλείστε ραντεβού για μια συμβουλευτική συνεδρία.