Επανορθωτική Χειρουργική

Αφαίρεση Τατουάζ

Η αφαίρεση ενός τατουάζ μπορεί να γίνει χειρουργικά, όταν το επιτρέπει η έκτασή του και η περίσσεια του παρακείμενου δέρματος.

Σε διαφορετική περίπτωση τα τατουάζ αντιμετωπίζονται με ειδικό τύπο Laser και με επαναλαμβανόμενες συνεδρίες.


Εγκαυματικές Ουλές

Μετά από έγκαυμα δευτέρου βαθμού βαθύ δημιουργείται ουλή υπερτροφική ή και ρικνωτική, η οποία προβληματίζει αισθητικά και πολλές φορές και λειτουργικά (περιορισμός στην κίνηση της άρθρωσης).

Η διόρθωση της ουλής μπορεί να γίνει με:

χειρουργική αφαίρεση της ουλής και άμεση συρραφή, εφ’ όσον υπάρχει περίσσεια δέρματος

χρήση διατατήρων δέρματος και στη συνέχεια εκτομή της ουλής και συρραφή

τμηματική εκτομή της ουλής σε πολλές μικροεπεμβάσεις στη σειρά

εγχύσεις τοπικά κορτιζόνης (τριαμκινολόνης ακετονίδης)

πολλαπλές νύξεις στο δέρμα (skin needling)


Καρκίνος Του Δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 40 έως 60 ετών. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται με αυξανόμενο ρυθμό και σε νεαρώτερα άτομα.

Για τον λόγο αυτό κάποιο ογκίδιο που εμφανίζεται στο δέρμα και επιμένει πάνω από τρεις μήνες, πρέπει να θεωρείται ύποπτο μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο.

Η χειρουργική θεραπεία είναι η καλύτερη λύση και η ιστολογική εξέταση επιβεβλημένη για να ταυτοποιηθεί η βλάβη και να βεβαιωθούμε ότι η αφαίρεση είναι πλήρης (έγινε εντός υγιών ορίων).


Σπίλοι (Ελιές)

Πρόκειται για καλοήθεις βλάβες του δέρματος, οι οποίες εμφανίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και μπορούν, κάτω από την επίδραση ορισμένων παραγόντων, να εκφυλιστούν σε κακοήθεις βλάβες. Η εμφάνισή τους οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η ηλιακή ακτινοβολία, η κληρονομικότητα και η επίδραση ορμονών.

Οι σπίλοι μπορούν να αφαιρεθούν για αισθητικούς λόγους ή γιατί ο δερματολόγος έκρινε απαραίτητη την ιστολογική τους εξέταση.


Υπερτροφικές Ουλές Και Χηλοειδή

Εάν διαπιστώσετε ότι η ουλή σας (μετά από τραυματισμό ή χειρουργείο) παρουσιάζει υπερτροφία που περιορίζεται στα όρια του αρχικού τραύματος τότε πρόκειται για υπερτροφική ουλή. Στην περίπτωση όμως που ξεπερνάει τα όρια του τραύματος και εκτείνεται στο υγιές δέρμα, πρόκειται για χηλοειδές.

Διάφοροι παράγοντες ευνοούν την ανάπτυξή τους, όπως η κληρονομικότητα, οι ορμονικές διαταραχές, η περιοχή του σώματος στην οποία εντοπίζονται, το είδος του τραύματος, και οι επιμολύνσεις.

Τα χηλοειδή εμφανίζονται συχνότερα στην περιοχή του στέρνου και στους ώμους. Η αντιμετώπισή τους περιλαμβάνει χειρουργικές και μη επεμβατικές μεθόδους.


Χειρουργικά Τραύματα

Η εμφάνιση μιας ουλής μετά από μια επέμβαση γενικής χειρουργικής ή μια καρδιοχειρουργική επέμβαση, είναι αυτό που πολλές φορές απασχολεί τον ασθενή και μετά το τέλος της θεραπείας του.

Η επιμελής συρραφή του τραύματος από τον γενικό χειρουργό ή τον καρδιοχειρουργό δεν εξασφαλίζει πάντα την καλή έκβαση της ουλής.

Η υπερτροφία ή το χηλοειδές συνήθως εμφανίζονται είκοσι έως τριάντα ημέρες μετά το χειρουργείο. Για τον λόγο αυτό η σύγκλειση του τραύματος και η μετεγχειρητική παρακολούθηση από πλαστικό χειρουργό αυξάνει την πιθανότητα να μη δημιουργηθεί υπερτροφική ουλή ή χηλοειδές.